Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk

2 maart 2023

‘Het is je kind dus dat doe je gewoon’, vertelt mevrouw De Swart die zorgt voor haar 8.5 jarige dochter. ‘Het duurde lang voordat ik doorhad dat ik naast moeder ook mantelzorger voor haar ben.’

Het is een van de verhalen van de ongeveer 30.000 Arnhemmers die mantelzorg verlenen. Woensdag werd de gemeenteraad bijgepraat over het onderzoek dat de gemeente Arnhem heeft gedaan om het beleid voor mantelzorgers in Arnhem nog verder te verbeteren. Het was voormalig CDA raadslid Jan Hutten die zich voor dit onderzoek hard maakte.

Duizenden Arnhemse mantelzorgers voelen zich toch overbelast, blijkt uit onderzoek van de GGD. Fractievolger Luc Groot: ‘ Voor het CDA is de vraag dan ook niet of we ons beleid moeten aanscherpen, maar vooral hoe. Het onderzoek en de gesprekken laten ook zien dat het beter moet en kan. Publieke waardering en praktische hulp moeten we als samenleving bieden. We moeten deze groep helpen om met plezier en energie te kunnen mantelzorgen en ze beschermen tegen zorgtaken die eigenlijk door zorginstanties moeten worden uitgevoerd.’

Over het algemeen worden mantelzorgers in Arnhem gewaardeerd. Dit komt mede door de organisatie Mantelzorg Vrijwillige Thuishulp (MVT). Het CDA vraagt de wethouder om beleid te herijken en te onderzoeken of prestatieafspraken met zorgaanbieders mogelijk zijn rondom samenwerking met mantelzorgers.

Deel dit

Categorieën

Tags