CDA-fractievoorzitter tijdens genderdebat: ‘Ik ben geen intolerante trut’

16 februari 2023

Al een aantal weken wordt er in de Arnhemse gemeenteraad gepraat over het gratis maken van de ID-kaart voor personen waar de geslachtsregistratie niet meer past bij de huidige gevoelens. Dit is een initiatiefvoorstel van GroenLinks, D66 en de PvdD.

Voor het CDA gaat dit een stap te ver, daarom komt het CDA samen met andere partijen tot een andere conclusie. ‘Als we er in Arnhem voor kiezen om een ID bewijs te vergoeden moeten we daar in de volle breedte naar kijken en niet alleen een uitzondering maken voor een kleine groep’, concludeert fractievoorzitter Klaartje Koorn. ‘Wat we wel zouden kunnen doen als gemeenteraad is om de bijbehorende kosten zoals een deskundigenverklaring en deskundigenbeoordeling te vergoeden.’

De afgelopen weken ging het op sociale media flink tekeer, vooral door voorstanders van dit initiatiefvoorstel. Koorn: ‘Ik herken me dan ook niet in het beeld dat ik hier niet sta voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Ik sta hier voor alle Arnhemmers, ook aan degene die mij afgelopen week in forse aantallen hebben getorpedeerd tot intolerante trut.’

Het initiatiefvoorstel haalde woensdagavond geen meerderheid. Wel steunde een meerderheid van de raad de motie van CDA, VVD, PvdA en Arnhem Centraal dat het college voor het zomerreces met een raadsvoorstel moet komen waarin wordt beschreven hoe mensen met trauma’s door bijvoorbeeld naam of geslacht kunnen worden gecompenseerd bij aanpassing van het identiteitsbewijs.’

Deel dit

Categorieën

Tags