‘Arnhem krijgt de criminaliteit die het verdient’

10 februari 2023

‘Arnhem krijgt de criminaliteit die het verdient’ dat bleek woensdag tijdens de raadsvergadering over ondermijning. Het was criminoloog en wetenschappelijk onderzoeker Henk Ferwerda die deze woorden tijdens zijn presentatie aan de gemeenteraad gebruikte. Voor CDA, mede initiatiefnemer van het debat over ondermijnende criminaliteit in Arnhem, de bevestiging dat dit alle prioriteit verdient.

Ondermijning gaat over de maatschappelijke effecten van georganiseerde misdaad. En daarin scoort Arnhem heel slecht, top 5 landelijk gezien (van meest aantrekkelijke gemeentes voor ondermijning). Ferwerda doelde met zijn woorden vooral op infrastructuur, ligging in het land en samenstelling van de inwoners. ‘Fractievoorzitter Klaartje Koorn: ‘We moeten dus echt meer doen dan andere gemeentes, maar we doen minder – en daar gaat het mis.’

De gemeente heeft nu een plan klaarliggen om deze ondermijning tegen te gaan.  ‘We zijn blij dat er nu een plan van aanpak ligt maar wij zijn er niet gerust op’ meent Koorn. ‘Denk daarbij aan een gebrek aan concrete doelen en ook de daarbij behorende extra middelen voor handhaving.’

Koorn was daarnaast ook blij met de inbreng van voormalig stadsmarinier in het Spijkerkwartier Etienne van Koningsveld. Koorn: ‘Wij hebben in ons verkiezingsprogramma opgenomen dat we meer stadsmariniers in de stad nodig hebben, omdat zij snel zien waar het begint te wringen in de wijk. En uit de woorden van meneer Van Koningsveld blijkt dat dit ook heel belangrijk is om de georganiseerde misdaad sneller in kaart te krijgen.’

Binnenkort vergadert de gemeenteraad verder over dit onderwerp.

Deel dit

Categorieën

Tags