CDA: Maak geheime stukken Schaapsdrift openbaar

14 december 2022

Wat is er allemaal besproken over de Schaapsdrift? Het staat in stukken die het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Arnhem geheim wil houden. Maar wat er in de stukken staat, is voor bewoners en geïnteresseerden speculeren.

Een kleine meerderheid van de gemeenteraad stemde onlangs voor de plannen van het college om de wet voorkeursrecht gemeente toe te passen op de woningen in de omgeving van de Schaapsdrift. Met deze maatregel wil het college de ruimte krijgen om plannen te ontwikkelen voor nieuwbouw in het gebied. Dit brengt echter een onzekere toekomst voor de huidige bewoners met zich mee.

CDA raadslid Scott van den Broek: ‘Het openbaar maken van het dossier Schaapsdrift zou aan alle speculatie een eind kunnen maken. Er lijkt een fout te zijn gemaakt door op deze stukken geheimhouding op te leggen.’ In de stukken staan waarschijnlijk persoonlijke beleidsopvattingen van ambtenaren. Van den Broek. ‘Ambtenaren moeten in alle vrijheid kunnen sparren. Door onder andere het weg lakken van de namen van de ambtenaren blijft deze veiligheid bestaan. Persoonlijke beleidsopvattingen zijn nu eenmaal de normaalste zaak van de wereld binnen “openbaar bestuur”. Lak de namen van de ambtenaren weg en maak de stukken openbaar.’

Een motie van CDA en SP moet nu een meerderheid krijgen in de gemeenteraad voordat het college de stukken openbaar wil maken. Het CDA heeft open handelen en openbaar bestuur hoog in het vaandel. We moeten immers kunnen uitleggen wat we doen en waarom. Dat geldt ook voor het college.

Deel dit

Categorieën

Tags