Opinie: ‘Inwoner verdient bescherming, niet de boom’

1 december 2021

Door Scott van den Broek, fractievolger CDA Arnhem.

Niet “de boom verliest bescherming” (zoals GroenLinks vorige week in de Arnhemse Koerier beweerde) maar de inwoner van Arnhem verdient bescherming.  Vorige week werd er in een aantal media hard uitgehaald naar onder meer het CDA Arnhem, omdat wij bomen minder zouden willen beschermen. De waarheid is makkelijk te verdraaien: zo zit het niet.

Partijen als GroenLinks willen veel bomen beschermen door voor Arnhemmers te bepalen wat er in hun tuin gaat gebeuren. CDA Arnhem is tegen dit onnodige regeltjesbos. Wij zijn voor bomen en voor groen, maar wij vertrouwen op de Arnhemmer: die kan in onze ogen prima zelf beslissen over eigen tuin.

Daarom vinden we niet dat de lijst met beschermde bomen maar onnodig gevuld moet worden door er zo veel mogelijk bomen op te plaatsen.  Mijn overbuurman (woont weliswaar 3 hoog op een flat en kan zelf geen boom planten) raakte precies de gevoelige snaar. “Ik zou wel twee keer nadenken of ik dan een boom in mijn tuin zou zetten, als ik weet dat die op zo’n lijst terecht kan komen en ik allemaal toeren moet uithalen”, zei hij. Door zo onnodig met regels te strooien, zorg je zeker weten niet voor méér groen. Je maakt het Arnhemmers onnodig lastig.

Het frame dat politieke partijen groen willen “weghalen” is makkelijk te maken. Daar kiest de politiek niet voor: zij willen echter dat we het positieve stimuleren. Laten wij dan het goede voorbeeld geven en met fors meer openbaar groen aan de slag gaan. Daarom steunen wij ook ideeën om bomen te planten op plekken waar hittestress het geval is.

Geen bomen weghalen, niet onnodig kappen, graag zelfs bij planten, er goed voor zorgen en vooral: de Arnhemmer zelf aan zet laten. De politiek hoeft niet regeltjes op te leggen, waar mensen zelf gezond groen verstand hebben.

Deel dit

Categorieën

Tags