Rekenkameronderzoek als een bom ingeslagen (video)

9 december 2021

Het duurt lang voordat het college van de gemeente Arnhem met een plan van aanpak voor ondermijning komt. In de motie van het CDA die de gemeenteraad eind juni unaniem aannam moet het college per direct aan de slag. De motie kreeg woensdag een vervolg. ‘De resultaten van dit rekenkameronderzoek zijn toch wel als een bom ingeslagen bij de CDA fractie’ reageert raadslid Jan Hutten.

Eerder legde de Rekenkamer de situatie in Arnhem pijnlijk bloot. Ondermijning is wanneer criminelen gebruik maken van diensten van de bovenwereld met bijvoorbeeld winkels. Hutten: ‘de gemeente toont als het gaat om de bestrijding van ondermijning een gebrek aan ambities, een gebrek aan heldere doelen, een gebrek aan prioritering, een gebrek aan middelen en een gebrek aan formatie.’

Vage winkels, groeiende drugscriminaliteit en een groeiende grijze economie zijn voorbeelden van ondermijning. Volgens het CDA is de oplossing simpel. Hutten: ‘We moeten meer BOA’s op straat krijgen, meer formatie op het gemeentehuis, ouders en betrokkenen in de buurt actiever mobiliseren, meer agenten & stadsmariniers, betere samenwerking met regionale diensten en meer programma’s die voorkomen dat jongeren op het verkeerde pad belanden.’

Na vragen van het CDA gaf burgemeester Ahmed Marcouch toe om tijdens het kerstreces een plan van aanpak te presenteren. ‘Als de burgemeester iets nodig heeft moet hij met de vuist op tafel slaan en de raad om dingen vragen. We wachten de plannen af.’

Kijk hier naar de bijdrage van Jan Hutten tijdens de gemeenteraadsvergadering: Ondermijning als een bom ingeslagen – YouTube

Deel dit

Categorieën

Tags