Werkbezoek asielzoekerscentrum Arnhem Zuid

15 mei 2015

Lang niet alle Arnhemmers weten dat we in Arnhem Zuid, te weten aan de Groningensingel, een Asielzoekerscentrum (AZC) hebben. Aangezien de CDA-fractie het AZC ook nog niet van binnen had gezien, togen we er op vrijdag 8 mei heen. Het werd een interessant werkbezoek.Allereerst leerden we van locatiemanager Gerben van Os dat het geen traditioneel AZC is, maar een Procedureopvanglocatie (een POL). Hier komen asielzoekers die pas een paar weken in Nederland zijn om hun asielaanvraagprocedure af te ronden. Daarom worden ze zeer geregeld ’s ochtends met een bus naar het AZC in Zevenaar vervoerd waar de verhoren plaatsvinden. Men hoort dan al snel of er een verblijfsvergunning wordt verleend, de procedure nog even wordt verlengd, of dat men geen vergunning krijgt en dus Nederland moet verlaten. Vaak volgt daarna een lange procedure van beroepszaken. Die wacht men af in AZC’s elders in Nederland.De POL in Arnhem telt zo’n 330 bedden. In Spartaans ingerichte 4-persoonskamer verblijft men enige weken. De asielzoekers zijn overigens vrij om zich te bewegen in Arnhem, al moet men dus wel zeer geregeld naar Zevenaar voor de verhoren. Kleine kinderen worden in twee klassen bezig gehouden met Nederlands en andere leuke vakken. Naast de beperkte staf van 19 personeelsleden, helpen ongeveer 40 vrijwilligers met computerles, Nederlands, het verdelen van voedsel en leefgerei etc. Ook is er een klein kledingbank, waar de asielzoekers desgewenst gratis gebruikte kleding kunnen krijgen. Voor veel asielzoekers bittere noodzaak, omdat zij soms niet meer heeft dan de kleding waarmee zij het geboorteland verlaten hebben.De laatste belangrijke les is dat de POL eigenlijk nooit onderwerp van discussie is in de gemeenteraad, omdat er geen problemen zijn op het gebied van de openbare orde. En zo herbergt Arnhem een belangrijke voorziening waarmee Arnhem haar gastvrijheid aan mogelijk toekomstige nieuwe Nederlanders kan tonen.Op zaterdag 13 juni is er weer een open Dag. Neemt u dan gerust een kijkje.

Deel dit

Categorieën

Tags