Mag je schoolkluisjes doorzoeken?

13 juni 2014

Het doorzoeken van kluizen op drie middelbare scholen in Arnhem, medio april, heft nogal wat tongen los gemaakt in politiek Arnhem. Kan de politie zo maar kluisjes openen en doorzoeken? Is de privacy niet in het geding?
Terwijl de leerlingen, hun ouders en de schoolleiding het vanzelfsprekend en acceptabel vinden dat – omwille van een veilige schoolomgeving – kluisjes af en toe worden doorzocht, wonden m.n. D66 en SP zich nogal op. De privacy van leerlingen werd immers ernstig geschonden. Er was zelfs sprake van ‘een razzia’, aldus D66 in de Gelderlander. Al nam fractievoorzitter Sabine Andeweg dat woord in het raadsdebat op 10 juni weer terug.
Het CDA zit genuanceerder in de discussie. Natuurlijk zijn aspecten van privacy belangrijk, maar wat ons betreft is er niets aan de hand als de politie – op basis van een convenant met de scholen – aanwezig is als de schoolleiding de kluisjes opent en de politie ze doorzoekt. Juist het feit dat er bij de laatste doorzoeking niets gevonden is, bewijst wat de preventieve waarde van (de mogelijkheid van) doorzoeking is.
Bovendien, en daarin steunen we burgemeester Herman Kaiser volop, betekent het aspect burgerschap ook dat leerlingen en ouders hun verantwoordelijkheid nemen voor een veilige school: zonder wapens, drugs en immateriële waarden als niet-pesten en jezelf kunnen zijn. Wel heeft het CDA aangedrongen op een (start)notitie van het college op het gebied van privacy. Wethouder Martijn Leisink (D66) heeft de nieuwe portefeuille privacybeleid gekregen, dus we zijn zeer benieuwd.

Deel dit

Categorieën

Tags