Koopzondag: Bescherm de kleine lokale ondernemer.

15 februari 2018

Vanavond was in de gemeenteraad de Koopzondag onderwerp van gesprek. Er ligt een voorstel om de beperking op koopzondagen te schrappen. De gevolgen daarvan kunnen een zware impact hebben op de kleine lokale ondernemers.

De beperking van de koopzondagen geldt voor de ochtend en de feestdagen, circa 8 op jaarbasis.
Omgerekend 250 uur per jaar extra, dat terwijl het aantal openingstijd van maandag tot en met zaterdag reeds 5.616 uren bedraagt. Kortom, het schrappen van de beperking is een aanvulling van 4%.

Het CDA heeft daar zorgen over. Kleine lokale ondernemers verliezen steeds meer terrein ten opzichte van de grote ketens en supermarkten. Ook kunnen kleine ondernemers hun deuren vaak niet extra openen omdat kosten dan groter zijn dan hun omzet. Dit, samen met de steeds verder groeiende online bestedingen maakt dat het CDA vreest dat een verruiming van de koopzondagen zal resulteren in een binnenstad waar het merendeel van de  winkels gesloten is.

Commissielid Jan Hutten van het CDA spreekt erover: “Arnhem kent de op-één-na beste binnenstad van Nederland, dit is onder andere te danken aan het aanbod van diverse kleine, gespecialiseerde ondernemers uit Arnhem en de directe omgeving. Het is van groot belang dat het niveau van de binnenstad op dit goede peil blijft en wij zien dat niet gebeuren door het schrappen van deze beperking”.

Voorstanders vinden dat de openingstijden aan de ondernemers zelf horen te zijn en dat deze ondernemers met elkaar afspraken dienen te maken. Dit biedt echter geen garantie dat deze afspraken zullen leiden tot een grote meerderheid aan geopende winkels. Hutten vervolgt: “Het aanzien van de binnenstad is van groot belang en het bestaan van de kleine ondernemers nog belangrijker. Het behoud en bescherming van deze ondernemers staat voorop en het CDA heeft zorg voor een aantrekkelijke en vitale binnenstad”.

Deel dit

Categorieën

Tags