Schulden samen oplossen

3 december 2024

Afgelopen woensdag 27 november nam de gemeenteraad van Arnhem unaniem het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening aan. Het nieuwe beleidsplan is een belangrijke stap in de goede richting om Arnhemmers uit de schulden te krijgen en te houden. Luc Groot, fractievoorzitter van het CDA, benadrukte in het debat dat het een goede keuze is om als gemeente Arnhem opnieuw de regie te nemen, omdat de eerdere uitbesteding heeft geleid tot slechte resultaten en wantrouwen bij mensen. Met het nieuwe beleidsplan Schuldhulpverlening wil de gemeente inzetten op preventie, vroegsignalering, begeleiding en nazorg. Het doel is om inwoners sneller en effectiever te helpen.

Schulden zijn een groot probleem in Nederland en leiden tot veel stress en armoede. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking, namelijk 46%, heeft moeite om rond te komen of is financieel kwetsbaar door hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. In Arnhem zijn de problemen nog groter, het percentage mensen met problematische schulden ligt er met 12 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

Het CDA vindt het een positief dat in de schuldhulpverlening door de gemeente samenwerking wordt gezocht met ‘maatjes’ – vrijwilligers en ervaringsdeskundigen.  Het CDA vindt dit nodig omdat het vertrouwen in de overheid laag is. Het betrekken van maatschappelijke organisaties en hun vrijwilligers draagt volgens het CDA bij aan het versneld herstellen van dat vertrouwen. Deze organisaties spelen een sleutelrol, bijvoorbeeld door inwoners te begeleiden bij gesprekken met de gemeente. Uit cijfers blijkt bijvoorbeeld dat 62% van de mensen die hulp ontvangen van de organisatie Schuldhulpmaatje niet bekend is bij de gemeente. Fractievoorzitter Groot benadrukte in het debat dat deze groep via andere kanalen bereikt moet worden, en sprak dan ook zijn waardering uit voor de samenwerking met deze maatschappelijke organisaties in het beleidsplan.

Wethouder Mark Lauriks had eerder al toegezegd om na het eerste jaar van uitvoering een evaluatie uit te voeren. Hierbij moet worden gekeken hoeveel mensen daadwerkelijk zijn bereikt, of de gekozen aanpak effectief is en welke doelen op de lange termijn haalbaar zijn. Het CDA onderstreepte het belang van specifieke aandacht voor doelgroepen zoals jongeren, en prees de toezeggingen van de portefeuillehouder om op deze punten te rapporteren.

Deel dit

Categorieën

Tags