Hoera voor de Arnhemse vrijwilliger!

11 oktober 2024

Het CDA is blij dat de Gemeente Arnhem na 20 jaar eindelijk een volwaardig vrijwilligersbeleid heeft. Dit is gemaakt om vrijwilligerswerk beter te ondersteunen. Dit werd afgelopen woensdag 9 oktober besloten in de Arnhemse Gemeenteraad. En dat in goed overleg met betrokken vrijwilligers en hun organisaties. Want zonder onze 40.000 vrijwilligers in Arnhem valt de stad letterlijk om!

Luc Groot, CDA raadslid: “Op dit beleid heeft het CDA jarenlang gehamerd en nu is het zover. “Geen mens is een eiland”, daarom zijn verenigingen en hun vrijwilligers zo belangrijk. Zij gaan eenzaamheid tegen bij ouderen, geven jongeren de mogelijkheid om te bewegen bij sportclubs, en zorgen voor cultuur of andere dingen die het leven mooi maakt. De gemeente kan met dit beleid vrijwilligers en hun vereniging de steun geven die ze soms nodig hebben. ”

Cement van de Samenleving

Voor het CDA zijn markt en overheid niet de drijvende kracht achter ons geluk. Dat zijn wij als mensen zelf. We zetten ons in om vooruit te komen en helpen anderen waar dat nodig is. Vrijwilligers zijn dan ook in die visie het cement die alles bij elkaar houden en het leven leuker maakt. Samen kunnen we veel meer bereiken dan we denken. Het is ook nog eens zo dat het doen van vrijwilligerswerk enorm veel zin geeft voor iemand zelf. Het brengt je op nieuwe plekken en in contact met andere gemotiveerde mensen.

Vijf speerpunten in het beleid

Door een aangenomen amendement van het CDA tijdens de behandeling, mede-ingediend met D66, ChristenUnie, Denk en Arnhem Centraal wordt in de komende tien jaar gewerkt aan een vijftal speerpunten. Namelijk:

1. Lange termijn afspraken en contracten bij subsidieverleningen. Dit vermindert onzekerheid en administratieve rompslomp voor vrijwilligersverenigingen.

2. Een groter aanbod aan trainingen en ondersteuning voor vrijwilligers om zich te kunnen ontwikkelen.

3. Extra inzet op het betrekken van jongeren en nieuwkomers bij vrijwilligerswerk. De Maatschappelijke Diensttijd moet wat het CDA betreft dan ook in Arnhem overeind blijven voor jongeren.

4. Naar één ondersteuningsplatform voor besturen van vrijwilligersorganisaties en verenigingen. Waarbij kleinere verenigingen prioriteit krijgen bij ondersteuning. Zij hebben te maken met steeds meer papierwerk en andere vereisten als bestuur.

5. Vrijwilligers en hun verenigingen een belangrijkere rol te geven in wijkwerk, sociale programma’s en bijvoorbeeld armoedebeleid.

Binnenkort komt de wethouder Lauriks, die zich ook hard heeft gemaakt voor dit beleid, met een uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Die besproken zal worden met de gemeenteraad. Uiteindelijk moet onze inzet leiden tot een groeiend vrijwilligersbestand in de stad, want vrijwilligers zijn onmisbaar! Dus, Hoera voor de Arnhemse vrijwilliger! Het CDA blijft zich voor hem of haar inzetten!

Meld je favoriete vrijwilliger aan!

Tot slot, op 7 december wordt de Arnhemse Stadsprijs voor Vrijwilligers uitgereikt. Tot 15 oktober kun je nog iemand aandragen via https://www.arnhemsestadsprijs.nl/. Wel doen!